top of page

Jak dnes založit firmu?

Zajímá vás, jak začít podnikat? Podívejte se na náš článek jak dnes založit firmu.

Forma podnikání

Když mluvíme o zahájení podnikání, 90 % lidí má na mysli živnostenský list. Je to nejoblíbenější a nejdražší forma podnikání. Abyste mohli prezentovat výhody a nevýhody, musíte definovat referenční bod. Nejlepší alternativou k OSVČ se jeví společnost s ručením omezeným. Dobře si rozmyslete svou formu činnosti. Je pravda, že pak existuje možnost, jako je přeměna podnikání na společnost s ručením omezeným, ale to s sebou nese další náklady.


Každá činnost je spojena se získáváním know-how – tedy oborových znalostí, bez kterých se podniká jen těžko. Musíte začít podnikat se znalostmi. Jak? Nejjednodušší způsob práce v oboru, ve kterém chcete založit společnost. Můžete také absolvovat odborné kurzy, číst knihy nebo najít blogera, který píše o vašem oboru. Většina společností potřebuje koncese a povolení – to jsou kouzlo. Pokud si chcete například otevřít restauraci, musíte si předem zjistit, jaká povolení jsou potřeba. V tomto případě je nejlepší jít na blog, který popisuje aktivity v této oblasti.

Jak založit firmu

Pro založení s.r.o. Je potřeba mít čistý trestní rejstřík, základní kapitál může být i ve výši 1 Kč. Prvním krokem je sepsání společenské smlouvy či zakladatelské listiny u notáře. Se společenskou smlovou si můžete zajít do banky složit základní kapitál. Od banky na oplátku dostanete potvrzení o splacení základního kapitálu. Dalším krokem je ohlášení živností na živnostenském úřadě. Před podáním návrhu na obchodní rejstřík je ještě třeba obstarat poslední dokumenty: souhlas s umístěním sídla, výpis z katastrů nemovitostí a také výpis z rejstříku trestů.


Nejdůležitějším krokem je návrh na zápis společnosti do obchodního rejstříku. Samotný návrh je potřeba podat na příslušný soud. Zápis do obchodního rejstříku zabere obvykle přibližně týden. Po zápisu do obchodního rejstříku máte již téměř vše hotovo. K založení firmy je potřeba ještě řada náležitostí. Abyste si ušetřili čas i peníze, kontaktujte AK NAXERA & PARTNEŘI, kteří vám odborně a srozumitelně poradí.

bottom of page