top of page

Neznalost práva neomlouvá

Neznalost práva neomlouvá není jen právní paramia vyjadřující jeden ze základních právních principů, odvozený z římského práva, související s Ignorantia legis non excusat. Podle ní nelze skrývat neznalost právní normy. Proč mít alespoň základní poznatky o právu?

Právo – nevědět je špatné

Znalost zákonů není povinná a nikdo po nás nevyžaduje, abychom je znali. Proto to většinu z nás nezajímá a nepřemýšlí o tom. V životě je však mnoho situací, kdy se znalost práva stává nezbytnou, a někdy dokonce i povinnou. Často si však myslíme, že jako obyčejní lidé nemůžeme všem právním trikům rozumět, protože to umí jen vzdělaní právníci. Proto se obvykle nezatěžujeme právními složitostmi. Když nás situace donutí, jdeme za právníkem. Zákon se však vyplatí znát.


Pracovní právo

To je případ, kdy například vlastníme a provozujeme vlastní společnost a zaměstnáváme zaměstnance. V takovém případě bychom měli zákon nejen znát, ale také dbát na jeho dodržování. Ale nejen šéf může mít potíže s nedodržováním zákonů, i řadový zaměstnanec se může ocitnout ve svízelné situaci, když ho například z ničeho nic náhle vyhodí z práce. Většina z nás, lidí neznalých pracovního práva, bude pravděpodobně v tichosti trpět a s touto situací se dříve či později smíří. Nebude bojovat za obranu svých vlastních práv. Zaměstnavatel by samozřejmě neměl využívat neznalosti zákona svých zaměstnanců, ale uvědomujeme si, že ne všichni zaměstnavatelé jsou poctiví.


Nedostatek znalostí vede ke strachu

Se znalostí zákona bychom se mohli pokusit bránit zneužívání a účinně se proti takovému zneužívání bránit. Bohužel mnoho lidí, kteří předpisy neznají, se soudů zároveň bojí, někteří tvrdí, že „soud ještě nikdo nevyhrál“. Sedí tedy tiše, bezmocní a opotřebovaní. Ukazuje se, že většina z nás potřebuje právní vzdělání nejen proto, abychom zvládli situace, kdy někdo porušuje naše práva, ale i když chceme něco vytvořit, například založit školku, firmu nebo uspořádat koncert, a dokonce postavit dům. Pokud právo neznáte dokonale, nezoufejte. Pro profesionální radu vždy kontaktujte AK NAXERA & PARTNEŘI, kteří vám odborně a srozumitelně poradí.

bottom of page