top of page

Ochrana osobních údajů a jak na ni?

Jak chránit své osobní údaje? Co dělat, abychom se nestali obětí krádeže identity, aby z našich půjček někdo nevymáhal půjčky do výplaty nebo s nimi nenakládal jiným nelegálním způsobem? Osobní údaje se týkají každého člověka. Pomáhají při identifikaci, definují konkrétní fyzickou osobu. Jak na ochranu osobních údajů?

Buďte opatrní, jaké informace o sobě na webu sdílíte

Sociální média jsou zdrojem informací o uživatelích. Používáním sociálních sítí informujeme uživatele o událostech každodenního života, místě práce a bydliště a také o názorech, zájmech a preferencích spotřebitelů. Údaje, které bude marketingové oddělení získávat, umožní maximální profilaci informací ohledně poskytovaných informací. Na druhou stranu mohou pachatelé používat data neoprávněným způsobem.

Nikdy nenechávejte dokumenty jako zástavu

Během prázdnin často využíváme doplňkové aktivity, např. půjčování vybavení. Často se stává, že vás pronajímatel požádá o zanechání dokladu totožnosti jako zástavy. Zadržování občanského průkazu bez právního základu je podle zákona trestné. A co je důležité – ne všechny osobní údaje obsažené v dokumentech potvrzujících naši totožnost jsou nutné například k zapůjčení vybavení. Ztráta kontroly nad dokladem může vést k odcizení identity, a tím - čerpání půjčky na občanský průkaz. Ztráta kontroly nad dokumentem, který vás identifikuje, zejména potvrzením vaší totožnosti – vás vystavuje použití vaší fotografie a dalších osobních údajů za účelem způsobení škody na majetku nebo na zdraví.


Buďte opatrní s formuláři, jejichž prostřednictvím sdílíte data

Při zřízení věrnostní karty, která umožňuje přijímat slevy a nabídky, musíte uvést řadu údajů, mezi které patří: jméno, příjmení, adresa, datum narození, e-mailová adresa a telefonní číslo. Správce musí splnit informační povinnost, tedy poskytnout o sobě potřebné údaje, vč vaši totožnost, kontaktní údaje a kontaktní údaje vašeho inspektora osobních údajů (pokud byl jmenován), jakož i účel a právní základ zpracování údajů. Pokud to není nutné, neuvádějte všechny informace, které umožňují identifikaci.


Nejste si jisti, zda nedochází ke zneužití vašich osobních údajů? Pro profesionální radu vždy kontaktujte AK NAXERA & PARTNEŘI, kteří vám odborně a srozumitelně poradí.

bottom of page